Portakalı

Finike Portakalı


Ülkemizde ve dünyada portakallar diyarı olarak bilinen Finike'nin meşhur portakalı, California Üniversitesi'nin dünya çapında yaptığı bilimsel araştırmada birinci oldu. California Üniversitesi araştırmacıları California'da yetişen ve dünyanın en kalitelisi sayılan portakalın eşdeğerinin olup olmadığını araştırdı. Araştırmalara sonunda Finike'nin Turunçova beldesi sahillerinde yetişen portakalın California portakalından daha kaliteli olduğu saptandı. Finike portakalı nostalji değil bir markadır.Finike havası, suyu, toprağı ile narenciye cenneti, özellikle washington portakalı içinyaratılmış bir cennet,Türkiye genelinde yetişen Washington portakalının sekizde biri ilçemizde yetişmektedir.Türkiye genelindeki bu ürünün tamamının Finike portakalı diye pazarlanması ilçemiz Finike ekonomisine direkt olarak yansımaktadır. Bu durum esnaf ve üreticilerimizi negatif yönde etkilemektedir
İLÇEYE İLK OLARAK 1930'lu yıllarda Şekerci Ailesi tarafından getirilmiş. Ondan önce Finike'nin verimli topraklarında pirinçüretimi yapılıyor. Ancak pirincin sivrisinekler nedeniyle sıtma hastalığını yayması, pirinçtarlalarının sökülüp yerine portakal ağaçlarının dikilmesine neden oluyor. Böylece bir zamanlar, pirinçnedeniyle sivri sineklerin dolaştığı topraklar üzerinde, birden çiçeklerin kokusu nefesi kesen, koyu yeşil yapraklar arasında, güneş rengi meyveler üretilmeye başlıyor. 1950'lere kadar, Finike arazilerinde hızlı bir gelişim gösteriyor. 1994 yılında ise Californiya'da yapılana tat kontrolünde birinci oluyor. California Üniversitesi araştırmacıları hala dünyanın en kalitelisi kabul ettiği bu ürünün bir eş değerinin olup olmadığını araştırıyor. Ancak dünya birinciliği tescil edilen Finike Portakalı için yerel yönetimler yıllardır portakalın korunması ve tanıtımının yapılması için destek istiyorlar.


Portakal Çeşitlerimiz


Washington Navel Akdeniz Bölgesinde bilinen en eski göbekli portakal çeşididir. Sofralık portakallar içerisinde en çok talep edilendir. Antalya'dan Hatay'a kadar, bütün Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Son zamanlarda Navel grubundan dikimi yapılmaktadır. Meyveleri büyük, yuvarlak oval arası, stil ucunda belirgin bir "göbek"mevcuttur. Meyve kabuğu koyu portakal rengi, hafif pürüzlüdür ve kolay soyulur. Çekirdeksiz, kolayca dilimlenen meyve, tatlı fakat yeterli ekşilikte, aromalı ve lezzetli bir türdür.
Jaffa (Shamouti)
Türkiye'de özellikle Mersin'de yetiştirilen bir çeşittir. Taze tüketim için ideal bir portakaldır. Meyvelerin özellikleri ekolojiye göre değişebilirse de karakteristik bir aroma ve zengin bir tada sahiptir. Taze tüketim açısından sulu, çok üstün lezzetli ve kalitelidir. Neredeyse çekirdeksiz ve portakallar arasında en kolay soyulan türdür. Depolama ve taşımaya elverişlidir.

Valencia


Türkiye'de başlıca üretim bölgesi, Akdeniz Bölgesidir. Değişik ekolojik koşullara çok iyi uyum sağlayabilen bir çeşittir. En geççi tatlı portakal olup sıcağa çok dayanıklı bir çeşittir. Hem sofralık hem de sıkmalık bir portakal türüdür.


Fotogaleri